Setelah sekian lama tak mencoretkan apa-apa di blog, hari ni tiba-tiba hati ditarik-tarik untuk meloretkan sedikit pengetahuan dan pengalaman. First sekali nak ucap terima kasih kepada Mizs Niey sebab dah tolong cantikkan blog saya...maaflah kawan awak ni bukan seorang yang berseni...
Hari ni atas permintaan Mizs Niey yang nak makan ayam masak merah so saya pun masakkan untuk dia. Sebelum memasak kena ikut dulu piawaian yang telah ditetapkan oleh Mizs Niey.. tak mau pedas dan yang pasti kena sedap. Yang pedas tu mungkin la bleh dikurangkan tapi bab sedap tu tak dapat dijanjikan. Yalah kawan kita ni kan puasa, dapat pahala lebih kita tolong masak untuk orang yang nak berbuka puasa.
Jadi saya nak kongsi la resepi nak masak ayam masak merah tu... saya ni bukan seorang yang profesional dalam bidang masakan ni....masih AMATUR lagi...masak pun main campak-campak jak...he3 :p
AYAM MASAK MERAH (air tangan orang bujang)
(maaflah kalau tak nampak macam ayam masak merah)
Bahan-bahan
*ayam
*garam
*gula
*bahan perasa
*santan
Bahan untuk dikisar
*cili kering
*tomato
*serai
*halia
*bawang putih
*bawang besar
First sekali goreng dulu ayam tu dengan garam dan kunyit. Lepas tu tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Masukkan garam,gula dan bahan perasa mengikut citarasa anda. Agak-agak bahan-bahan tu dah menggelegak masukkan santan dan akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng...tunggu sehingga ayam dan bahan-bahan tadi sebati, sedia untuk dihidang...
**resepi yang mudah dan cepat
No comments:
Post a Comment