Esoknya aku pon p la beli barang-barang. Balik terus menguli
roti canai. Masa dok tenga adun tu aku pelik jugak kenapa tepung tu relai tak
jadi doh.Aku ngan Mizs Niey pon dok pulun tambah merjerin siap p letak minyak
lagi tu. Lepas dah siap uli kami pon rendam la doh 2 dalam minyak.
Malam tu masa nak canai, kami pelik kenapa tepung tu jadi macam
reput susah nak tarik bagi besaq. Aku pon terus kol la mak aku. Mak aku kata
mungkin sebab marjerin banyak sangat. Aku cakap la kat mak yang tepung tu tak
mau jadi doh kalau marjerin sikit. Mak aku cakap mungkin tepung tu tak berapa
elok. So, aku rasa aku kena balik kampong belajar dulu ngan sifu aku hingga aku
mahir nak buat roti canai lepas 2 baru boleh buat sendiri…..
Resepi Roti
Canai Warisan Bonda (sebab mak aku yg bagi resepi ni)
Bahan-Bahan
-Tepung
-Susu
-Marjerin
-Air garam
-Minyak
Cara-caranya
-Bancuh
tepung dengan susu, marjerin dan air garam. Marjerin & susu perlu letak
sikit ja sebab nanti masa canai tepung koyak.
-Lepas dah diuli dan jadi doh, perap doh tu dalam minyak. Agak
doh 2 dah sebati dalam minyak boleh la dicanai. (kalau uli tepung petang, malam
tu dah boleh canai)
No comments:
Post a Comment