CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 19, 2013

Alahai Roti Canai

Sepanjang antarsesi ni niat aku nak belajar memasak. Ada la dah beberapa resepi yang cuba dimasak. Hari tu masa aku kol mak aku sembang sembang la ngan dia. Tiba-tiba  aku bagitau yang teringin nak makan roti canai. Mak aku kata buat la. Aku pon Tanya la nak kena letak apa nak uli roti canai. Mak aku pon bagitau la yang yang nak kena bubuh.


Esoknya aku pon p la beli barang-barang. Balik terus menguli roti canai. Masa dok tenga adun tu aku pelik jugak kenapa tepung tu relai tak jadi doh.Aku ngan Mizs Niey pon dok pulun tambah merjerin siap p letak minyak lagi tu. Lepas dah siap uli kami pon rendam la doh 2 dalam minyak.

Malam tu masa nak canai, kami pelik kenapa tepung tu jadi macam reput susah nak tarik bagi besaq. Aku pon terus kol la mak aku. Mak aku kata mungkin sebab marjerin banyak sangat. Aku cakap la kat mak yang tepung tu tak mau jadi doh kalau marjerin sikit. Mak aku cakap mungkin tepung tu tak berapa elok. So, aku rasa aku kena balik kampong belajar dulu ngan sifu aku hingga aku mahir nak buat roti canai lepas 2 baru boleh buat sendiri..




Resepi Roti Canai Warisan Bonda (sebab mak aku yg bagi resepi ni)

Bahan-Bahan
-Tepung
-Susu
-Marjerin
-Air garam
-Minyak

Cara-caranya
-Bancuh tepung dengan susu, marjerin dan air garam. Marjerin & susu perlu letak sikit ja sebab nanti masa canai tepung koyak.
-Lepas dah diuli dan jadi doh, perap doh tu dalam minyak. Agak doh 2 dah sebati dalam minyak boleh la dicanai. (kalau uli tepung petang, malam tu dah boleh canai)

No comments:

Post a Comment