Assalammualaikum…:)
First
time aku buat bengkang tumis (kuih bingka) kat sini. Tak sangka tetap jadi
walaupun agak garing la. Masih terasa ketradisonalannya walaupun dihasilkan
menggunakan cara moden. Aku memang suka kuih ni sebab tu aku belajaq cara nak
masak bengkang ni. Dah banyak kali agak masak kuih ni, mak aku kata rasanya OK
:). Kiranya aku dah lulus dalam masak kuih ni…
Resepi Kuih Bingka Tumis
Bahan-bahan:
Tepung gandum
Santan
Garam
Gula
Minyak masak*
Bawang merah*
*Digunakan untuk menumis
Santan
Garam
Gula
Minyak masak*
Bawang merah*
*Digunakan untuk menumis
Cara-caranya:
1)
Mula-mula sekali bancuh tepung gandum dengan
santan. Tambahkan juga garam dan gula sehingga cukup rasa.
2)
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah sehingga
garing.
3)
Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh tadi
ke dalam kuali bersama bawang tadi masak sehingga tepung ini menjadi beku.
4)
Selepas itu masukkan tepung ini ke dalam loyang
dan bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment